>> CímlapTörténeteinkRancz József története

Rancz József története

 Szegedi rotarysták gyűjtötték össze a pénzt egy ötéves, romániai magyar kisfiú szegedi szívműtétjére. Rancz Józsika után még legalább 19 hasonló operációt végeznek majd a következő két évben a Gift of Life programban, valamennyit olyan gyerekeken, akiket országukban nem, vagy nem megfelelő színvonalon tudnának megműteni.

Rancz József csupa mosoly. Ritka ilyet látni a gyermekklinika betegei között, főleg, ha olyan komoly operáción estek át, mint az ötéves kisfiú. Szívműtétje volt, erre azonban már csak a mellkasi vágást takaró ragtapasz emlékezteti. Önfeledten játszik ágyában orvosaitól ajándékba kapott kisvonatával, és már alig várja, hogy hazamehessen.
A kisfiúnál három és féléves korában diagnosztizálták a szívproblémát. – A háziorvos szívzörejt hallott. Kardiológushoz küldött bennünket, aki megállapította, hogy a pitvarok között nincs sövény, műteni kell – mesélte Józsika édesanyja, Miklós Erzsébet.

Csakhogy mindez Romániában történt, a család ugyanis odavalósi. A Hargita megyei Csikszépvízen, Csikszeredától néhány kilométerre, egy kis faluban laknak, és a marosvásárhelyi kórházban is azt javasolták nekik, az operációt Magyarországon végeztessék el. Ez azonban akkora költséget jelent, amit a család nem tudott kifizetni. – Ekkor hívták fel a figyelmünket a Gift of Life programra, melybe tavasszal be is kerültünk – mesélte az édesanya. – Magyar rotarysták fizették ki az operáció költségét, melynek köszönhetően jövő héten egészségesen mehetünk haza.
A Gift of Life, azaz Ajándékozz életet kezdeményezés célja, hogy olyan, határon túl élő magyar gyerekek szívműtétjét végezzék el hazai szakemberek, akik országukban nem kapnának megfelelő színvonalú ellátást. Hazánkban 25 éve működik a program, 2014 óta pedig a kiválasztott gyerekeket a szegedi gyermekklinikán operálják meg. Mostantól a koordinálás is Szegedre került: két éven keresztül a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub választja ki a beteg gyerekeket és gyűjti össze az operációjukhoz szükséges összeget.

– Jelenleg 66 millió forint áll rendelkezésünkre, melyet cégek, magánszemélyek és különböző Rotary klubok adományaiból gyűjtöttünk össze  – mondta el Jójárt Ferenc, a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub soros elnöke. – Mivel egy szívműtét, bonyolultságától függően fél-két és félmillió forintba kerül, két év alatt 20 gyermeket már biztosan meg tudnak operálni a programban. A célunk azonban az, hogy további szponzorok bevonásával ezt a számot akár megduplázzuk.

Rancz Józsikát már a szegedi rotarysták szervező munkájának köszönhetően operálták meg, a műtét félmillió forintos költségét a Hunor Coop finanszírozta. Az operációt Hartyánszky István professzor végezte, aki egy foltot helyezett fel a pitvari sövényhiány pótlására. A kisfiú pár nap múlva hazamehet, aminek egy okból különösen örül.
– Már nagyon hiányzik Kincső – utalt 3 éves kishúgára.

Józsika szívműtétjének költségeit szegedi rotarysták gyűjtötték össze. A jókedvő kisfiú napokon belül egészségesen mehet haza Romániába.

Timár Kriszta
2016. november 11. Szeged

Go to top