>> CímlapTörténeteinkNagy Ida története

Nagy Ida története

 Egy 16 éves szovátai székely kislány, Nagy Ida, a „Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar” aktív tagja, még a GOL Magyarország III. programjának megkezdésekor bekerült a klubunk által szervezett veleszületett szívrendelleneségek műtéti programjába. Ida életét is veszélyeztető veleszületett szívbetegségének szívműtétéjére 2016 nyarán került sor.

 „A nagy dolgok a kis dolgokban dőlnek el, sokszor a legkisebb dolgoknak van a legnagyobb erejük” mondja a bölcselő, és így történt most is, mikor egy évvel ezelőtt Csilla találkozott Csaba testvérrel a csíksomlyói búcsún. Molnárné Nagy Csilla, a váci rotary klub tagja, nagy lelkesedéssel számolt be Böjte atyának a magyarországi GOL programmoról és közben azt is megemlítette, hogy a hazai programhoz, a környező országokból várunk betegeket. Csaba testvér, mindjárt említette, hgy a szovátai Gyermekek Házában, van egy kislányuk, aki már 15 éves, veleszületett szívbetesége van, de sajnos még nem kaphatta meg a megfelelő egészségügyi ellátást. Aggódnak érte, mert hosszú évekkel korábban, egy kis testvére már elhunyt hasonló betegségben.

Így egy kis dolog, egy véletlen találkozás és egy beszélgetés nyomán megvalósult egy nagy dolog. Egy 16 éves szovátai székely kislány, Ida, a „Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar” aktív tagja, még a GOL Magyarország III. programjának megkezdésekor bekerült a klubunk által szervezett veleszületett szívrendelleneségek műtéti programjába, köszönhetően az RC St.Pölten nagyobb anyagi támogatásának. Ida életét is veszélyeztető veleszületett szívbetegségének szívműtétéjére 2016 nyarán került sor.  A műtétet az SZTE Szívsebészeti osztályán, Hartyánszki István professzor végezte. Néhány nappal a műtét után, Ida már az SZTE  Gyermekklinikájának, Katona Márta professzor asszony vezette kardiológiai osztályán lábadozott. Katona dr. nő vizsgálta meg Idát a műtét előtt és az ő javaslata alapján került elvégzésre a műtét. Az operáció előtti napon, Ida sikeres felgyógyulásáért Csaba testvér indított imaláncot az erdélyi gyermekotthonokban, amelyhez hazánk rotary klubjainak tagjai is csatlakozhattak, sőt a lánc még Ausztriába is átért. Ida a műtétet követően gyorsan gyógyult és néhány nap után, orvosi engedélyel, Farkas András barátunkkal már rövid sétát is tehetett a klinika könyékén. Tekintettel arra hogy nagyobb műtétről volt szó, Ida két hétig a klinikán lábadozott, majd ezt követően gépkocsival térhetett haza.

Stilszerűen, Bartók Béla marosszéki gyüjtése során, a hazánkban is jól ismert népszerű „Erdő,erdő,erdő marosszéki kerek erdő” második versszaka alpján mondhatjuk, hogy

„Búza, búza, búza szép tábla búza,
Annak közepébe kinyílott a rózsa”

Hát valóban kinyilt! A műtét után Ida nagyon jól érzi magát, megváltozott az élete. Jobban bírja a terhelést, alig várta, hogy csatlakozhasson a nemzetközileg is elismert szovátai énekkarhoz, amellyel már többször  járt Magyarországon is. Most már egészsége megengedte, hogy néhány napra hazatérjen Szovátáról Búzaházára, ahol özvegy édesapja és nővére lakik. Volt még valami amit igencsak szeretett volna, az pedig nem más mint a táncolás. A fiatal, csinos kislány, eddig betegsége miatt nem nagyon tudott részt venni a táncos összejöveteleken  Úgy hírlik nem csak Ő, hanem a szovátai fiatal emberek is nagyon örülnek, Ida felgyógyulásának!  Ida nem titkolt vágya, hogy érettségi után, pszichológus vagy tánctanár legyen és ennek, már egészségi állapota nem fog akadályt állítani.

Úgy látszik, az imalánc, amelyben Ida több száz gyermekotthonbeli kis barátai, valamint a magyar és osztrák rotarisaták is részt vettek, sikeres volt.
      
Szeged, 2016.06.05.                                                                             Havass Zoltán

Go to top